Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΝΝΑΒΟΣ.Σ.ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (KOMAK) συστάθηκε το 2000, μετά το σεισμό, που έπληξε την Αθήνα, αποτέλεσμα του οποίου ήταν και  η καταστροφή των εγκαταστάσεων της Σχολής Ικάρων. Αποστολή της ΚΟΜΑΚ είναι η οργάνωση και  εκτέλεση επιχειρήσεων «Αντιμετώπισης Καταστροφών» (Α/Κ) σε εγκαταστάσεις της ΠΑ. Υπό ειδικές συνθήκες, κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΕΘΑ, επεμβαίνει προς όφελος των λοιπών Κλάδων των ΕΔ ή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Η ΜΑΚ/ΚΟΜΑΚ είναι υποστηρίζουσα μονάδα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης «Δ».

Το προσωπικό της ΚΟΜΑΚ έχει εκπαιδευθεί στο αντίστοιχο σχολείο της 206 ΠΑΥ, σε διασωστικά σχολεία του ΕΕΣ, καθώς και σε αντίστοιχα στρατιωτικά σχολεία “Urban Search and Rescue” (USAR) στην Ελβετία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Στελέχη  της ΚΟΜΑΚ έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή Αλεξιπτωτιστών της ΣΧΑΛ και τα Σχολείο Υποβρύχιων Αποστολών, Aυτοδυτών, Ναυαγωσωστών και Μηχανοσωστών της 206 ΠΑΥ.


Η ΚΟΜΑΚ διαθέτει ειδικό φορητό διασωστικό εξοπλισμό και μηχανήματα  διάτρησης και κοπής διαφόρων οικοδομικών υλικών και διάνοιξης οπών για τη δημιουργία διόδων σε ερείπια κτιρίων. Επίσης, διαθέτει διασωστικούς σκύλους και ειδικές οπτικοακουστικές συσκευές ανίχνευσης εγκλωβισμένων ατόμων. Τέλος, η Ομάδα υποστηρίζεται από τη 206 ΠΑΥ σε περίπτωση ανάγκης χρήσης βαρέων οχημάτων και μηχανημάτων.


Τα τελευταία έτη η ΚΟΜΑΚ έχει συμμετάσχει σε διασωστικές ασκήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό σε συνεργασία με την ΕΜΑΚ, τον ΕΕΣ και την Τουρκική «AKUT». Επίσης, η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε στις δύο μεγάλης κλίμακας διακλαδικές ασκήσεις “DOLPHIN” 05 και 06, που διοργανώθηκαν από το ΓΕΕΘΑ με τη συμμετοχή χωρών του Μεσογειακού Διαλόγου. Στο πλαίσιο της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η ΚΟΜΑΚ συμμετείχε στην πρώτη κοινή στρατιωτική  Ελληνοτουρκική άσκηση «Α/Κ» στην Άγκυρα συνεπειχειρώντας με διασώστες του Τάγματος “DAK”, που ανήκει στις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις. Για το σκοπό αυτό, η ΚΟΜΑΚ αερομεταφέρθηκε το Νοέμβριο 2006 στην Άγκυρα με αεροσκάφος C-130. Τον επόμενο μήνα πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη πολιτικοστρατιωτική άσκηση με τη συμμετοχή της ΕΜΑΚ,  ΚΟΜΑΚ, του ΕΚΑΒ και του ΟΑΣΠ, ενώ το Μάϊο 2008 διεξήχθη η άσκηση “NDI 08” στην έδρα της ΚΟΜΑΚ.

Η ΚΟΜΑΚ τίθεται άμεσα σε επιφυλακή σε μείζονα αεροπορικά ατυχήματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα συμμετείχε στον απεγκλωβισμό θυμάτων (με συγκεκριμένη αποστολή επικεντρωμένη στο θάλαμο διακυβέρνησης) κατά το μείζον αεροπορικό ατύχημα της εταιρείας HELIOS, αποστολή για την οποία διαμνημονεύθηκε από την Επιτροπή Διερεύνησης του ατυχήματος. Σημαντική ήταν επίσης και η συμβολή της ΚΟΜΑΚ (μαζί με την ΜΚΑΟΧΕ και την ΚΟΣΥΘΕ) στις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας το θέρος 2007.

Τέλος, προσωπικό της ΚΟΜΑΚ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΠΘ, παρέχει συστηματικά εκπαίδευση ενηλίκων ανά την επικράτεια στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του πληθυσμού σε θέματα «Α/Κ».

    Η 206 ΠΑΥ λειτουργεί ως κύριο κέντρο εκπαίδευσης-μετεκπαίδευσης των  Μηχανικών, Τεχνικών και Τεχνιτών Συντηρητών Αεροπορικών Εγκαταστάσεων της ΠΑ. Επίσης, παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση (στους τομείς υποβρύχιων αποστολών, ναυαγοσωστικής, διείσδυσης με βαρούλκο από Ε/Π και διάσωσης ναυαγού και αντιμετώπισης καταστροφών) σε στελέχη διαφόρων ειδικοτήτων της ΠΑ και των λοιπών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ειδικότερα πραγματοποιούνται οι κάτωθι εκπαιδεύσεις:
  • Σχολείο Υποβρύχιων Επιχειρησιακών Αποστολών, διάρκειας 12 εκπαιδευτικών εβδομάδων (ΕΕ). Επίσης, σχολείο Διατήρησης Καταδυτικής Ικανότητας Υποβρύχιων Αποστολέων, διάρκειας 1 ΕΕ.
  • Σχολείο Αρχικής Εκπαίδευσης Αυτοδυτών, διάρκειας 5 ΕΕ, σε  προσωπικό της ΠΑ και του ΣΞ, καθώς και του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, σχολείο Διατήρησης Καταδυτικής Ικανότητας Αυτοδυτών, διάρκειας 1 ΕΕ.
  • Σχολείο Αρχικής Εκπαίδευσης Μηχανοσωστών, διάρκειας 3 ΕΕ, σε  προσωπικό της ΠΑ, των λοιπών Κλάδων των ΕΔ και του Λιμενικού Σώματος. Επίσης, σχολείο Διατήρησης Ικανότητας Μηχανοσωστών,  διάρκειας 1 ΕΕ.
  • Σχολείο Αρχικής Εκπαίδευσης Αντιμετώπισης Καταστροφών (Α/Κ), διάρκειας 8 ΕΕ. Επίσης, σχολείο Διατήρησης Ικανότητας Αντιμετώπισης Καταστροφών, διάρκειας 1 ΕΕ.
  • Σχολεία Αρχικής Εκπαίδευσης Ανασχετήρων, διάρκειας 3 ΕΕ και Συντήρησης Θυρών Καταφυγίων, διάρκειας 3 ΕΕ.
  • Εξοικείωσης Ιπταμένων σε χρήση φιαλιδίων SPARE AIR, διαρκείας 1 ΕΗ.
  • Σχολείο Αρχικής Εκπαίδευσης Oμάδων Σκύλων Διάσωσης,  διάρκειας 20 ΕΕ.
  • Σχολεία Πρακτικής Εκπαίδευσης Αποφοιτούντων Ανθυποσμηναγών Μηχανικών Εγκαταστάσεων, διάρκειας 12 ΕΕ και Σμηνιών Τεχνικών Συντηρητών Εγκαταστάσεων, διάρκειας 4 ΕΕ.
  • Εκπαίδευσης στην Πράξη ΕΠΟΠ ή Στρατευμένων, ειδικότητας Ναυαγοσώστη (διάρκειας 3 ΕΕ), Συντηρητή Εγκαταστάσεων (διάρκειας 5 ΕΕ) και Ξυλουργού (διάρκειας 3ΕΕ).
Τέλος, η 206 ΠΑΥ συνεργάζεται με τη Σχολή Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών (ΠΣΕΑ) στον τομέα που αφορά  την Αντιμετώπιση Καταστροφών και την παροχή πρώτων βοηθειών.

   
  

0 σχόλια: