ΕΠΙΚΟΥΡΩ ΕΜΑΣ...Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

International Red Cross and Red Crescent Movement
Από Wikimedia Commons

The Red Cross and the Red Crescent are symbols which are used by organizations which are part of the International Red Cross and Red Crescent Movement, namely the International Committee of the Red Cross (ICRC), the International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies (IFRCS), and more than 180 national Red Cross or Red Crescent Societies. In addition to that, these symbols have a special meaning derived from the Geneva Conventions. An additional symbol, the Red Lion and Sun, was used from 1924 to 1980 by Iran. The national society of Israel, Magen David Adom, uses an own symbol, the Red Star of David, which is not recognized as a protection symbol by the Geneva Conventions. An additional symbol, the Red Crystal, was introduced by adoption of a third additional protocol on December 7, 2005
Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (γαλλικά: Mouvement Ιnternational de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge), που ονομάζεται χάριν συντομίας Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί ανθρωπιστικό κίνημα και περιλαμβάνει σήμερα ένα πλήθος οργανώσεων με κοινούς σκοπούς. Το απαρτίζουν η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου και 175 Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Η παλαιότερη οργάνωση στους κόλπους του κινήματος είναι η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η οποία ιδρύθηκε το 1863 ως ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση από πέντε επιφανείς πολίτες της Γενεύης την οποία ίδρυσε ο Ερρίκος Ντυνάν. Η αρχική της ονομασία ήταν "Διεθνής Επιτροπή για την ανακούφιση των τραυματιών" και έλαβε το σημερινό της όνομα το 1876.

Το 1864 με την παρότρυνση της Επιτροπής και με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης οργανώθηκε μια διεθνής διπλωματική διάσκεψη η οποία ενέκρινε τη Συνθήκη της Γενεύης για τη βελτίωση της τύχης των τραυματιών και των αιχμαλώτων του πολέμου. Η συνθήκη αυτή εδραίωσε την υποχρέωση βοήθειας και θεραπείας προς τους τραυματίες και αρρώστους οποιασδήποτε εθνικότητας καθώς και την ουδετερότητα των στρατιωτικών νοσοκομείων, ασθενοφόρων και υγειονομικού προσωπικού.

Υιοθέτησε το σήμα του κόκκινου σταυρού σε λευκό φόντο, που ισχύει σ' ολόκληρο τον κόσμο και είναι εύκολα αναγνωρίσιμο. Το σύμβολο του κόκκινου (ερυθρού) σταυρού επιλέχθηκε προς τιμήν της Ελβετίας, ουδέτερης χώρας που φιλοξένησε το συνέδριο, αντιστρέφοντας τα χρώματα της σημαίας της.

Την ίδια χρονιά ιδρύθηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες οι πρώτοι Εθνικοί Σύλλογοι Ερυθρού Σταυρού.

Το 1877, κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου, η Οθωμανική αυτοκρατορία, όπως στη συνέχεια και όλες οι μουσουλμανικές χώρες, αποφάσισε να υιοθετήσει αντί για το σταυρό, που είναι χριστιανικό σύμβολο, την κόκκινη ημισέληνο. Η επίσημη αναγνώριση της Ερυθράς Ημισελήνου έγινε το 1929 με την τροποποίηση του καταστατικού της Συνθήκης της Γενεύης.

Το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως σύμβολο το κόκκινο αστέρι του Δαβίδ.

Στις μέρες μας ο Ερυθρός Σταυρός, εκτός από την περίθαλψη των τραυματιών και την προστασία των αιχμαλώτων πολέμου, ασχολείται και με τους πρόσφυγες. Παρεμβαίνει επίσης και σ' όλο τον κόσμο, σε περιπτώσεις καταστροφών.
Έμβλημα Κόκκινου Κρυστάλλου
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
To έμβλημα του Κόκκινου Κρυστάλλου υιοθετήθηκε από τους Συλλόγους του
Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Το έμβλημα του Κόκκινου Κρυστάλλου είναι το νέο (τρίτο) πολιτικά (και θρησκευτικά) ουδέτερο προστατευτικό έμβλημα που υιοθετήθηκε από το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Το έμβλημα αυτό απομακρύνει το εμπόδιο για το Ερυθρό Αστέρι του Δαβίδ ("Magen David Adom", ο 'Ερυθρός Σταυρός' του Ισραήλ) ώστε να συμμετάσχει στη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC).




0 σχόλια: